Utbildningar

Det är inte alldeles enkelt och självklart att veta vad man vill arbeta med som vuxen. Därför är det viktigt att göra grundlig research innan du ansöker till en utbildning. Både om du är i färd med att söka gymnasieutbildning eller letar efter utbildningar på högskole- och universitetsnivå så finns det hjälp att få. Både gymnasier och grundskolor kan tillhandahålla hjälp och råd via en studievägledare. Vet du redan vilket eller vilka universitet som intresserar dig så går det att kontakta studievägledare även där. På internet finns gott om information om olika utbildningar, ett tips är att leta sig fram till sajter som samlar information från flera läroverk.

Utbildningar finns i flera former

Det finns mängder av vägar att gå för att nå drömjobbet. Det är därför bra att fundera en stund över var du vill nå och vilken typ av undervisning som kan tänkas passa just dig. För många som vill arbeta på sjukhus är den vanligaste vägen att söka till sjuksköterskeprogrammen eller läkarprogrammen på universitetsnivå. Dessa utbildningar är långa och innehåller både teori och praktik för att förbereda dig för det kommande arbetslivet. Det krävs dock både naturvetenskaplig behörighet och mycket höga betyg för att bli exempelvis läkare. Är du intresserad av att arbeta inom vården, men inte lockas av universitetsstudier, kan det vara en idé att leta utbildningsprogram för undersköterskor.

Det är lätt att stirra sig blind på de största läroverken och de vanligaste utbildningarna när man väljer studieplats. Men det finns väldigt många skilda former att välja mellan. Att studera vidare efter gymnasiet måste inte innebära en flerårig teoretisk utbildning på högskola eller universitet. Det finns många utbildningar med mer praktisk och arbetslivsfokuserad inriktning. En av dessa är Yrkeshögskolan som kombinerar studier med väldigt stor del praktik, även kallad LIA, lärande i arbete. Yrkeshögskolan finns på många platser i Sverige och kurserna här är nära knutna till det lokala arbetslivet för att du som student snabbt ska komma in i din framtida yrkesroll.

Utbildningar på nätet

Utbildningar finns i många former.

I takt med att samhället blir alltmer digitaliserat har även studieutbudet och utbildningarna flyttat ut på internet. Idag är det fullt möjligt att läsa en hel utbildning på distans från hemmet. Detta passar dig som kanske redan har ett jobb du inte vill sluta på för studier, eller kanske har småbarn hemma. Det är dessutom en alldeles ypperlig lösning för dig som bor på en ort utan studiemöjligheter, men inte känner för att flytta! För att hitta vilka skolor som erbjuder utbildningar på distans kan sajter såsom antagning.se, utbildning.se eller allastudier.se vara värda ett besök. Den förstnämnda är även den officiella ansökningsportalen för landets universitet och högskolor!

Utbildningar på distans kräver att du har god disciplin och är därför kanske inte lämplig för den som behöver tydliga uppgifter och någon som vägleder genom studierna. Men misströsta inte om du känner att du är en prokrastineringsexpert utav rang! I och med att vi snabbt och lätt kan få kontakt med människor från hela landet är det ofta en god idé att bekanta dig med din kurskamrater även på distans. Då kan ni utbyta erfarenheter och stötta varandra i studierna. Det är inte heller ovanligt att man hittar människor från samma ort som läser samma utbildning. Då kan det vara en idé att starta en studiegrupp och träffas i verkliga livet. Utbildningar på distans har en stor fördel i att de ofta går att läsa på halvfart, detta gör att du kan klara av att arbeta när du studerar.

Låt hjärtat vara med i beslutet

Det finns som sagt en ofantlig mängd utbildningar och studiemöjligheter i vårt land. Vi är i Sverige lycklig lottade med gratis utbildning och möjlighet till ekonomiskt stöd under studierna. När du funderar över ditt blivande yrke kan det vara bra att undersöka var behovet finns, vilka yrken som arbetsmarknaden efterfrågar. Idag rådet exempelvis brist på personal in om skola, vård och omsorg och är du intresserad av pedagogik, människor och är empatisk kan det vara läge att leta efter utbildningar inom dessa områden. Men det är viktigt att också tänka med hjärtat, studier är en investering och att du trivs med ditt framtida yrke är minst lika viktigt som en hög lön.