Fysioterapeuter

Fysioterapeuter är det nya namnet på vad som tidigare kallades sjukgymnast. Fysioterapeuter kan hjälpa en person som har smärta någonstans eller som har problem med att röra på sig ordentligt. Ofta uppkommer dessa symptom i kombination. De flesta vårdcentraler och andra sjukvårdsinstanser har flera fysioterapeuter som man kan vända sig till för att få hjälp. Denna yrkesgrupp finns även representerad på privata kliniker och sportlag kan ha sin egen fysioterapeut som är specialiserad på just det område som är aktuellt. I rollen ingår det att avhjälpa det rådande problemet och försöka ge patienten verktyg så att den inte får liknande besvär igen.

Fysioterapeuter hjälper till

Om du länge har gått runt med en diffus smärta i kroppen kan det värt att ta tag i problemet och försöka göra något åt det. Det är här en fysioterapeut kommer in i bilden. Yrket handlar till stor del om att bedöma situationen och försöka ringa in problemområdena. Om du tillbringar mycket tid framför datorn är det inte konstigt om du får värk i ryggen, till exempel. Du kan även få problem med huvudvärk och andra spänningar, om läget inte ändras. Fysioterapeuter kan hjälpa dig att se sambanden mellan din livssituation och din hälsa, vilket gör att du kan påverka ditt mående.

Fysioterapeuter kan hjälpa dig

Många vänder sig till en fysioterapeut först när det har gått lite för långt. Det går ofta att göra något åt problemet ändå, men det hade förmodligen varit enklare att få bra resultat om man hade varit ute i god tid. Ett svårt ryggproblem kan börja med en liten känning som bara uppkommer då och då, med flera dagar eller veckor emellan. Redan här kan det dock vara sunt att söka hjälp hos fysioterapeuter eftersom de kan analysera läget så att ditt tillstånd inte blir sämre. Stelhet och smärta i ryggen uppkommer ofta gradvis och går att bli av med lättare än vad man kanske tror.

Träna för hälsan

Vilken fysioterapeut du än vänder dig till kommer du sannolikt få höra samma besked: det gäller att vara mer fysiskt aktiv för att slippa få problem med kroppen. Att komma igång med motion behöver inte innebära att man står på ett löpband flera gånger i veckan, utan det räcker ofta med att göra små förändringar, i alla fall inledningsvis. Många fysioterapeuter är noggranna med att försöka anpassa din ordinerade träning till ditt liv och det innebär kanske att den optimala träningen inte är möjlig. Att börja ta trapporna istället för hissen och gå promenader på helgerna kan vara en bra start.

Fysioterapeuter är först och främst ute efter att hjälpa dig. De vill att du ska bli av med din smärta och stelhet eller att ditt dåliga tillstånd åtminstone ska kunna lindras. I möten med en fysioterapeut är det stort fokus på dig och det är inte ovanligt att personen frågar dig om mer saker än bara ditt nuvarande problemområde. Vissa hjälper dig till och med att träna om du har kämpigt att röra på dig själv eller särdeles svårt att komma igång.

Hjälp till självhjälp

När du är i kontakt med fysioterapeuter gäller det att vara beredd att göra en hel del arbete själv. Ibland har fysioterapeuter kallats för glorifierade massörer eftersom de ofta bearbetar en sjuk kropp med just massage, men den repliken visar en snäv bild av yrket. Vissa patienter behöver mer hjälp än andra att mjuka upp kroppen och kunna utföra de nödvändiga rörelserna. Då kan en massage vara bra, men en fysioterapeut är snarare ute efter att ge dig verktygen så att du ska kunna hjälpa dig själv. Verktygen kan vara egna övningar som du kan göra hemma eller en genomtänkt analys av ditt fysiska läge så att du hittar motivationen att få en bättre hälsa.